Μια υπόθεση αστυνομικής βίας εις βάρος ενός Ιταλο-Σλοβάκου φοιτητή στο Μαϊάμι των ΗΠΑ συγκλονίζει την Ιταλία.

Σύμφωνα με ρεπορταζ της ΕΡΤ, από το βράδυ του Σαββάτου 4/05, η εφημερίδα Quotidiano Nazionale – και στη συνέχεια όλα τα Ιταλικά ΜΜΕ – προβάλλει εικόνες της bodycam αστυνομικών της Βόρειας Miami Beach που δείχνουν πρώτα μια συζήτηση με αστυνομικούς και στη συνέχεια τη βίαιη συμπεριφορά των ένστολων, έξω από ένα night club και στη συνέχεια εντός του αστυνομικού τμήματος, εις βάρος ενός Ιταλού φοιτητή ενώ κρατήθηκε ακινητοποιημένος και δεμένος χειροπόδαρα.

Σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, ο 25χρονος Ματέο Φαλτσινέλι είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής από το Σπολέτο της Ιταλίας, και χάρη στις εξαιρετικές αθλητικές ικανότητές του πέρασε στο Wesleyan College της Βόρειας Καρολίνας, όπου αποφοίτησε στη διοίκηση επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, γράφτηκε για ένα μεταπτυχιακό στη διαχείριση φιλοξενίας και ακίνητης περιουσίας στη Φλόριντα, όπου αναμένεται να αποφοιτήσει προσεχώς.

Σύμφωνα με την Quotidiano Nazionale, η ιστορία διαδραματίστηκε τη νύχτα μεταξύ της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, όταν ο νεαρός μετέβη (μόνος του) σε νυχτερινό κέντρο το οποίο – σύμφωνα με τον ίδιο – μόνο στη συνέχεια αντιλήφθηκε πως ήταν στριπτιτζάδικο. Εκεί φαίνεται να ήπιε ένα ποτό με μια κοπέλα και να είχε χάσει προσωρινά τα δύο κινητά του τηλέφωνα.

Το αφήγημα του νεαρού είναι αρκετά θολό σε αυτό το σημείο, όμως φαίνεται πως η αστυνομία τον περίμενε έξω από το κατάστημα εφόσον – σύμφωνα με τους ένστολους – ο 25χρονος είχε προκαλέσει προβλήματα στο κλαμπ, από το οποίο τον έδιωξαν.

Από εκείνη τη στιγμή μιλούν οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας των ένστολων, οι οποίες δείχνουν πως κάποια στιγμή ο νεαρός ακούμπησε την πλακέτα ενός αστυνομικού, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των αστυνομικών που τον ακινητοποιούν στο έδαφος.

Ο Φαλτσινέλι, φορώντας ένα λευκό πουκάμισο με δύο κηλίδες αίματος και τζιν, στέκεται μπροστά στην είσοδο του Dean’s Gold, ενός στριπτιτζάδικου στο βόρειο Μαϊάμι, και ζητά επανειλημμένα από τους αστυνομικούς να του επιστρέψουν τα δύο κινητά του τηλέφωνα. «Φύγε», του λέει ένας αστυνομικός. «Όχι», απαντάει, «δεν φεύγω, θέλω πίσω τα δύο κινητά μου τηλέφωνα, θέλω πίσω τα δύο γ…α κινητά μου τηλέφωνα».

Ο Φαλτσινέλι, ο οποίος δεν θυμάται πώς κατέληξε έξω από το στριπτιτζάδικο, ζητούσε συνεχώς πίσω τα κινητά του τηλέφωνα. Οι αστυνομικοί παρέμειναν ανένδοτοι και του έλεγαν συνεχώς να φύγει και πως δεν έχουν τα τηλέφωνά του. Ο φοιτητής επέμενε.

Κάποια στιγμή, οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, τον έριξαν στο έδαφος και του πέρασαν χειροπέδες, επειδή ο νεαρός φέρεται να άγγιξε τον αστυνομικό. Ένας αστυνομικός τοποθετεί το γόνατό του στο λαιμό του για να τον ακινητοποιήσει. Ο μαθητής βογκάει, δυσκολεύεται να αναπνεύσει, επαναλαμβάνει «δεν αντιστέκομαι», αλλά οι αστυνομικοί δεν σταματούν, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Σε αντίθεση με όσα γράφονται στην επίσημη έκθεση της αστυνομίας, ο Φαλτσινέλι δεν ζήτησε ποτέ πίσω 500 δολάρια – το αντίτιμο μιας μισάωρης υπηρεσίας με συνοδό. Στην δε έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά στα κινητά τηλέφωνα και στα συνεχή αιτήματα του αγοριού.

Οι εικόνες λένε μια διαφορετική ιστορία αναφέρει η εφημερίδα που είδε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από το συμβάν. Καθώς ο φοιτητής, μπήκε στο αυτοκίνητο για να μεταφερθεί στη φυλακή, κατέφθασαν κι άλλα περιπολικά.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την οικογένεια του αγοριού, πιστεύουν ότι αυτή ήταν η στιγμή που συζήτησαν τι πρέπει να κάνουν για να δικαιολογήσουν τη σύλληψη. Ένας αστυνομικός, ο οποίος φαίνεται να είναι ο αρχηγός, κάνει σήμα να κλείσει ο ήχος από τις κάμερες σώματος. Μια τελευταία φράση παραμένει στην ηχογράφηση. Κάποιος λέει: «Συνέχισε να μας αγγίζει όλους, έτσι δεν είναι;».

Στη Φλόριντα, ακόμη και το άγγιγμα ενός αστυνομικού με το δάχτυλο μπορεί να δικαιολογήσει τη σύλληψη. Ο Φαλτσινέλι, σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειας, φέρεται να γρατζούνισε έναν από αυτούς αφού τον έσπρωξε. Στις φωτογραφίες, ο φοιτητής δείχνει το ταμπελάκι με το όνομα ενός από αυτούς πάνω στη στολή και απειλεί ότι θα υποβάλει μήνυση εναντίον του ίδιου και του συναδέλφου του. Οι συγγενείς αποκλείουν ότι άγγιξε τους αστυνομικούς αρκετές φορές.

Οι εικόνες είναι πολύ σκληρές. Μετά τη σύλληψη έξω από το κλαμπ, οι αστυνομικοί μεταφέρουν τον φοιτητή στο τμήμα, όπου τον ακινητοποιούν στο πάτωμα, δένοντάς τον χειροπόδαρα, ενώ ο νεαρός ζητά τα δικαιώματά του και στη συνέχεια ουρλιάζει από τον πόνο. Ο Ιταλός φαίνεται πως έμεινε αρκετή ώρα στο πάτωμα του κελιού του – συνολικά 13 λεπτά, σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο.

Ο Ματέο βρέθηκε μετά από δύο μέρες, διαδικτυακά, από τους φίλους του, στον ιστότοπο της αστυνομίας, οι οποίοι τον απελευθέρωσαν πληρώνοντας 3-4.000 δολάρια.

Ο Ιταλικός Τύπος προσθέτει επίσης πως ο φοιτητής νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες σε νοσοκομείο λόγω των τραυμάτων του, και πως στις 29 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική ύστερα «από πολλαπλές απόπειρες αυτοκτονίας μετά από βασανιστήρια».

Τονίζεται σε αυτό το σημείο πως ο Ιταλός φοιτητής δικάστηκε και εισήλθε στο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης PTI (pre-trail intervention), με αποτέλεσμα ο δικαστής «να αποσύρει τις τέσσερις κατηγορίες για αντίσταση κατά δημόσιου λειτουργού, αντίσταση κατά της σύλληψης χωρίς βία και καταπάτηση, κατηγορίες για τις οποίες ο 25χρονος είχε συλληφθεί».

Οι δικηγόροι της οικογένειας ζήτησαν να δουν και τις άλλες εικόνες από τις κάμερες σώματος και αυτές που κατέγραψαν οι κάμερες μέσα στο κελί. Δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση. Οι αστυνομικοί, από σήμερα, βρίσκονται κανονικά σε υπηρεσία. Ο Φαλτσινέλι και η μητέρα του, Βλάστα Στουντενίκοβα, σλοβακικής καταγωγής, θα επιστρέψουν στην Ιταλία εντός δέκα ημερών και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο Μαϊάμι στις αρχές Ιουνίου. Γι’ αυτούς, η μάχη για τη δικαιοσύνη μόλις άρχισε. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε την υπόθεση στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρώμη Τζακ Μαρκέλ και υπενθύμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση «παρακολουθεί με ευλάβεια κάθε περίπτωση κράτησης Ιταλών πολιτών στο εξωτερικό».